«Παρέδωσαν» τα κλειδιά τους

Τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους «παρέδωσαν» χθες εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον πρωθυπουργό της χώρας, με την πραγματοποίηση συμβολικών εκδηλώσεων σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. Οπως τονίζουν, το 40% των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να κλείσει για πάντα το πρώτο πεντάμηνο αμέσως μετά το άνοιγμα, όταν επιτέλους έρθει. Οι συγκεκριμένες δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οργανώθηκαν από την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), που εκπροσωπεί ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 30% του κλάδου, το χρονικό διάστημα από τις 10 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι.

Οι επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, από τις 30 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίστηκε να σταματήσει η λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, ενώ η μέρα που θα ανοίξουν και πάλι παραμένει άγνωστη και φαίνεται όλο να απομακρύνεται μετά την επιβολή των νέων μέτρων. Τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 2020 και άνοιξαν πάλι στις 25 Μαΐου 2020. Παρέμειναν ανοιχτά όλο και καλοκαίρι με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία, βέβαια, έφεραν πολύ μειωμένες εισπράξεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει ότι ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στη διάρκεια του καλοκαιριού έφερε πτώση των εσόδων της τάξης του 50%-55%, ενώ σε πολλές περιοχές επιβλήθηκαν τοπικά lockdowns, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις εστίασης να κλείσουν επίσης. 

Χθες το πρωί στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες, οι οποίοι τοποθέτησαν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους σε ένα κουτί. 

Την ίδια περίπου ώρα, και στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτήτες-μέλη της ΠΟΕΣΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τοποθέτησαν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ενώ παράλληλα υπέγραψαν και μια δήλωση «Πρώην επαγγελματία εστίασης» σε μια προσπάθεια να δείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά κι εκείνα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα υπό όρους. 

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή που πήραμε –που είναι και η μοναδική ρευστότητα για τις επιχειρήσεις μας– δεν φτάνει για να καλύψει τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεών μας και γι’ αυτό χρειάζονται επιπλέον μέτρα», τόνισε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών, καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. Οπως εξήγησε, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 30% κατάφερε να οργανώσει τη λειτουργία delivery και take away, ενώ πολλοί το ξεκίνησαν και το σταμάτησαν διότι αποδείχθηκε ασύμφορο, εφόσον «χρειάζεται ειδική οργάνωση για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Φιλοκώστας σημείωσε ότι προφανώς η κίνηση είναι συμβολική και όταν συγκεντρωθούν «όλα» τα κλειδιά από όλη την Ελλάδα θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό με συγκεκριμένο ψήφισμα. Ο κ. Φιλοκώστας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντήσει τους θεσμικούς εκπροσώπους των επιχειρήσεων εστίασης και όχι μεμονωμένα άτομα. Ωστόσο, στον συγκεκριμένο κλάδο η εκπροσώπηση είναι πολυδιασπασμένη. Ενδεικτικά η ΠΟΕΣΕ έχει 2.200 μέλη από τις 6.000 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. 

https://www.kathimerini.gr


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη