Επιμένει η κακοκαιρία με χιόνια και παγετό

 
Χαμηλές θερμοκρασίες αλλά χιονοπτώσεις κατά τόπους συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, σε συνέχεια του παγετού που επικράτησε την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν σε αρκετά σημεία μετ’ εμποδίων το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών από τη Λάρισα έως την Αθήνα.

Πρόγνωση καιρού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα, στη δυτική και βόρεια χώρα αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες με βαθμιαία βελτίωση. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.


Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν όρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -9 έως 2 και στη δυτική Μακεδονία από -15 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως τις πρωινές ώρες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα βόρεια και από το απόγευμα στα νότια.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 9 και στην Ήπειρο από -10 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 6 χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Κρήτης, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 0 έως 4 βαθμούς.

Στα λευκά η βόρεια Αττική

Το βράδυ της Κυριακής, στα λευκά είχαν αρχίσει να ντύνονται περιοχές της Βόρειας Αττικής. Οι της Αττικής έχουν ορίσει θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία από το χιόνι και από το κρύο, για όποιον βρεθεί σε ανάγκη.

Κάτω από τους -10 η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία

Οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr έπεσαν κάτω από τους -10 βαθμούς. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα βόρεια και κεντρικά.

Στην Κλεισούρα Καστοριάς ο υδράργυρος διολίσθησε στους -12,7 βαθμούς Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης στους -12,6 βαθμούς, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης στις Σποράδες

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιά στο χερσαίο τμήμα του Δικτύου στην περιοχή του Πηλίου που τροφοδοτεί τις Σποράδες.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία προκάλεσε εκ νέου πτώση δέντρων και στις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις Σποράδες και οι ζημιές εντοπίζονται σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη