Εκτός λειτουργίας Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger


 Μπλοκαρισμένες είναι οι κάρτες των εργαζομένων του Facebook σύμφωνα με την ρεπόρτερ τεχνολογίας των New York Times Σίρα Φρένκελ. Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων της εταιρείας Facebook έχουν μπλοκάρει και δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, στις 11.47 ώρα Ελλάδας, το «κραχ»  στις εφαρμογές και τους ιστότοπους του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, εκλεινε 5 ώρες, χωρίς να έχει δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση. 

Οι εφαρμογές «έπεσαν» ταυτόχρονα γύρω στις 18.30, επίσης ώρα Ελλάδας.

Εκατομμύρια αναφορές εστάλησαν  στον ιστότοπο μέσα σε λίγα λεπτά.

 Το μήνυμα "Σφάλμα διακομιστή 5xx" εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του Instagram. Το Facebook επίσης εμφανίζει μήνυμα σφάλματος και το Facebook Messenger  επίσης αποτυγχάνει να συνδέσει τους χρήστες.


Με το WhatsApp, τα μηνύματα δεν μπορούν να σταλούν μέσω της εφαρμογής ή του προγράμματος περιήγησης..

Τόσο το WhatsApp όσο και το Instagram ανήκουν στο Facebook και βασίζονται στην ίδια υποδομή.

Η μητρική εταιρεία Facebook δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους λόγους για τη διακοπή. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο ertnews.gr τα χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι τέτοια που μπορεί να σηματοδοτούν και επίθεση στο ψηφιακό σύστημα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το δε γεγονός -αν επιβεβαιώνεται- οτι οι τεχνικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με το γενικό «μπλακ – άουτ», ενδέχεται να συνθέτουν σκηνικό «ηλεκτρονικής επίθεσης» κατά του Facebook.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

«Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί διακοπή όπως αυτή από μια τόσο μεγάλη εταιρεία διαδικτύου», δήλωσε από την πλευρά του ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας παρακολούθησης δικτύων Kentik.

«Μερικές φορές οι εταιρείες χάνουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο όταν ενημερώνουν τα δίκτυά τους, είπε ο Madory.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Sputnik αναφέρει ότι πωλούνται δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε hackers, την ώρα που η πλατφόρμα της «ναυαρχίδας» των social media είναι επί ώρες εκτός λειτουργίας.

Πτώση στην μετοχή

H πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι "(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια", των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%

Συγγνώμη μέσω twitter

Την ώρα που το Facebook παραμένει εδώ και ώρες εκτός λειτουργίας οι περισσότεροι έχουν στραφεί στο Twitter για να επικοινωνήσουν αλλά και να σχολιάσουν την κατάσταση. Tα hashtags  #facebookdown και #instagramdown εκτοξεύθηκαν στον κορυφή των trends.

Ακόμη και το ιδιο το Facebook, «προσέτρεξε» στο twitter όπου με άνάρτησή του ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία».


https://www.naftemporiki.gr/story/1785534/ektos-leitourgias-facebook-instagram-whatsapp-kai-messenger




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη