Η κλιματική αλλαγή και το αγύριστο κεφάλι

 John Cook

Πανεπιστήμιο George Mason



Η κλιματική αλλαγή και το αγύριστο κεφάλι

Η άρνηση της κλιματικής επιστήμης: μύθοι, πλάνες και οι δέουσες απαντήσεις

Μετάφραση – επιμέλεια:
Μαρ. Γεργκανιάν, Παν. Δεληβοριάς, Σπ. Κασάπης και Αλ. Μάμαλης

ISBN: 978-618-5493-07-3

Χαρτόδετο, έγχρωμο, 184 σελ., 20,3 × 23 εκ., 23,00 € (χωρίς ΦΠΑ)



Δυο λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο γράφτηκε για να βοηθήσει το ευρύ κοινό και τους νέους επιστήμονες να μάθουν και να μπορούν να εξηγούν στους αρνητές της επιστήμης πώς πραγματικά φθάσαμε στη σημερινή κλιματική κρίση, να τους επισημαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της άρνησής τους μέσω εύληπτων και χιουμοριστικών εικόνων, και γενικότερα να τους αντιμετωπίζουν εμπεριστατωμένα καθώς θα διαλέγονται μαζί τους. Μερικά από τα θέματα του βιβλίου:

• Πώς η κλιματική αλλαγή έγινε ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα: η ανίερη συμμαχία μεταξύ ιδεολογίας και βιομηχανίας· οι στρατηγικές παραπληροφόρησης της καπνοβιομηχανίας και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων· τα χαρακτηριστικά και τα στάδια άρνησης της επιστήμης

• Αρνούμενοι την πραγματικότητα: οι χιλιάδες δείκτες της παγκόσμιας θέρμανσης· το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης· ένας όλο και πιο φαλακρός πλανήτης· η «κλιματική συνωμοσία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη

• Αρνούμενοι την ευθύνη: οι μύθοι που υποβαθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου· προειδοποιήσεις από το παρελθόν· πώς έχουμε διαταράξει τη φυσική ισορροπία· γιατί τα ανθρώπινα αποτυπώματα αποκλείουν τους συνήθεις ύποπτους

• Αρνούμενοι τις συνέπειες: ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία· οι εντεινόμενοι καύσωνες και τυφώνες· η οξίνιση των ωκεανών· πώς τα βιολογικά είδη αδυνατούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή· γιατί η τροφική μας αλυσίδα στηρίζεται στην ισορροπία

• Αρνούμενοι την επιστήμη: η συντριπτική συναίνεση των επιστημόνων περί της κλιματικής αλλαγής· το «μπαστούνι του χόκεϊ»· η διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος· τα γνωρίσματα των συνωμοσιολόγων· τα αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα

• Απαντώντας στους αρνητές της επιστήμης: πώς να αλλάξεις ένα αγύριστο κεφάλι· οι αρνητές αποτελούν μια ηχηρή μειονότητα· σπάζοντας το σπιράλ της σιωπής· γιατί είναι επικίνδυνο να αγνοούμε την παραπληροφόρηση· το τι λέμε και τι πράττουμε έχει τεράστια σημασία.

Είπαν για το βιβλίο

 «Το βιβλίο του Cook μετατρέπει τους σκεπτικιστές του κλίματος σε συμπλήρωμα της κύριας αποστολής του: την εκπαίδευση των κλιματολογικά αρχαρίων. [...] Πρόκειται για ευφυές, σαρκαστικό, διαφωτιστικό και καθηλωτικό βιβλίο.»

Michael Oppenheimer, καθηγητής γεωεπιστημών, Πανεπιστήμιο του Πρίνστον

 «Το μοναδικό αυτό βιβλίο δίνει απαντήσεις σε πολλές από τις πιεστικές ερωτήσεις σας, όπως τι να πεις σε όλους εκείνους που επιμένουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας μύθος των αριστερών διανοουμένων. Ευτυχώς που υπάρχει το βιβλίο του Cook! [...]»

Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης, Πανεπιστήμιο Harvard

 «...Μέσω αυτού του εικονογραφημένου οδηγού, ο Cook, πολύ επιδέξια, αποκαλύπτει, εφιστά την προσοχή και ασκεί δριμεία κριτική σε ετερόκλητους, ανυπόστατους, ψευδείς και αντιφατικούς ισχυρισμούς των αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Μια συνταγή για γέλιο και μάθηση.»

Max Boykoff, καθηγητής περιβαλλοντικών σπουδών, Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

 «Ο Cook είναι παγκοσμίως γνωστός ως ένας από τους πιο σημαντικούς ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας σχετικά με την κλιματική επιστήμη. Με το παρόν πανέμορφο βιβλίο του φωτίζει το ηθικό και το ρητορικό τέλμα της άρνησης της κλιματικής αλλαγής.»

Stephan Lewandowsky, καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

 «Συχνά ο κόσμος με ρωτά: “Ποια είναι η καλύτερη πηγή για την κατάρριψη των ισχυρισμών όσων αρνούνται την κλιματική αλλαγή;”. Τώρα πλέον έχω μια εύκολη απάντηση: Αγοράστε ένα αντίτυπο του θαυμάσιου βιβλίου Η κλιματική αλλαγή και το αγύριστο κεφάλι. [...]»

Michael Mann, καθηγητής επιστημών της ατμόσφαιρας, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

 «...Αυτή η διασκεδαστική, αντικειμενική και εμπεριστατωμένη περιήγηση στην κλιματική επιστήμη και στους αντικτύπους της —και στα συνήθη επιχειρήματα εναντίον της— θα σας ενημερώσει, θα σας εμπνεύσει και θα σας συναρπάσει. Απολαύστε το!»

Katharine Hayhoe, καθηγήτρια επιστημών της ατμόσφαιρας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Τέξας

 «...Άλλη μία εντυπωσιακή συμβολή του John Cook στην κατανόηση από το ευρύ κοινό των αποχρώσεων του διαλόγου περί κλιματικής αλλαγής. [...] Αλλά το να εξηγούμε την οξίνιση των ωκεανών με τουβλάκια Lego, ε αυτό είναι ευφυέστατο!»

Ove Hoegh-Guldberg, καθηγητής βιολογίας, Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ

 «...Ένα ασύνηθες αμάλγαμα εύληπτης επιστήμης και ξεκαρδιστικού χιούμορ. Σας βοηθά να αποστομώσετε κάθε “στραβόξυλο” και σας προσφέρει πολλές διασκεδαστικές ιστορίες για να προκαλέσετε τους ένθερμους υποστηρικτές της κλιματικής επιστήμης. Λατρεύω αυτό το βιβλίο.»

Susan Joy Hassol, επικεφαλής συγγραφέας τεσσάρων Εθνικών Εκθέσεων Αξιολόγησης του Κλίματος (ΗΠΑ) και βραβευμένη επικοινωνιολόγος σε θέματα κλιματικής αλλαγής

 «Ο John Cook αξιοποιεί τη δύναμη του καλοπροαίρετου χιούμορ και της ελκυστικής εικονογράφησης για να βοηθήσει ακόμη και τους πιο αδαείς μεταξύ μας να κατανοήσουν καλύτερα πώς και γιατί η άρνηση της κλιματικής αλλαγής δεν έχει καμία επιστημονική βάση. [...]»

Aaron McCright, καθηγητής κοινωνιολογίας, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

 «Το νέο βιβλίο του Cook μάς βοηθά όλους να γελάσουμε και να μάθουμε. Και με τον τρόπο αυτό μετατρέπει τις σκληρές στιχομυθίες σε ευκαιρίες επικοινωνίας και διασύνδεσης. [...] Αφού το τελειώσω, θα το συστήνω σε όλους τους “ξεροκέφαλους”.»

Sarah Myhre, παλαιοωκεανογράφος, συνεργάτις ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

 «...Επειδή το βιβλίο είναι τόσο χιουμοριστικό και καλογραμμένο, εύκολα μπορεί να ξεχάσετε ότι μαθαίνετε πολλά για την κλιματική επιστήμη καθώς το διαβάζετε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.»

Andrew Dessler, καθηγητής επιστημών της ατμόσφαιρας, Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας

 «Η κλιματική αλλαγή και το αγύριστο κεφάλι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να μάθετε πολλά για την κλιματική επιστήμη και την ψυχολογία της άρνησης. [...] Ελάτε για τα σκίτσα, μείνετε για την επιστήμη!»

Dana Nuccitelli, περιβαλλοντικός επιστήμων, αρθρογράφος για θέματα κλιματικής επιστήμης στον The Guardian

O συγγραφέας

John Cook

Ο John Cook σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Στη συνέχεια, και επί πολλά χρόνια, εργάστηκε επαγγελματικά ως σκιτσογράφος και γραφίστας. Το 2007 ίδρυσε τον ιστότοπο SkepticalScience.com, διερευνώντας τρόπους αντιμετώπισης της άρνησης της επιστήμης. Ταυτόχρονα απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη γνωστική ψυχολογία. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Center for Climate Change Communication του Πανεπιστημίου George Mason, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μάχη κατά των πλαστών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη