Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής


 Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο στα λύματα της περιφέρειας Αττικής, με τους επιστήμονες να αναμένουν μείωσή του περίπου 10 ημέρες έπειτα από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη, στο Λεκανοπέδιο. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, με σκοπό την παρακολούθηση, αποτύπωση και έγκαιρη προειδοποίηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι βάσει του μοντέλου υπολογισμού -το οποίο, όπως διευκρίνισε, έχει αβεβαιότητες ως προς τους απόλυτους αριθμούς, αλλά είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τις μεταβολές- οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) κορωνοϊού υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο ίδιος εξήγησε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση του lockdown, επεσήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον επίσης στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα στην Αττική. 

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι, αν και το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο, η τάση του είναι ανοδική, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αύξησης της τηλεργασίας.

ΕΟΔΥ: Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων

Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία των λυμάτων, κατά τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι το Εθνικό Δίκτυο θα συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση και αναμένεται να συνδράμει τις Υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα.

Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Δικτύου, θα εφαρμόζεται κοινή μεθοδολογία έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα, ενώ επιπλέον, για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των μετρήσεων ιικού φορτίου στις διάφορες πόλεις θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων και υπολογιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα με την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί ολιστική χημική ανάλυση, με στόχο την ταυτοποίηση ποσοτικών αλλαγών στη χρήση φαρμακευτικών και άλλων χημικών ουσιών (απολυμαντικών, βιοκτόνων αλλά και άλλων χημικών καθημερινής χρήσης) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου. Από το σύνολο των δεδομένων, εκτιμάται ότι θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την επίπτωση της πανδημίας στη συνολική Δημόσια Υγεία του πληθυσμού της χώρας.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων αναμένεται να επεκτείνει τους εργαστηριακούς ελέγχους του και μετά το πέρας της πανδημίας COVID-19, για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε χημειοθεραπευτικά σχήματα (π.χ. αντιβιοτικά), επικίνδυνων χημικών, ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.

Υπό εξέταση σύσταση για διπλή μάσκα

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική δεν είναι αρκετές για να βελτιωθούν ικανοποιητικά οι επιδημιολογικοί δείκτες εξέφρασαν επιστήμονες, με φόντο την έναρξη ισχύος, από σήμερα Πέμπτη, των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στο Λεκανοπέδιο.

Ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημείωσε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική». Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, τάχθηκε υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας, σημειώνοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι τον λαιμό.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown. «Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Επιπλέον, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, αν και όπως διευκρίνισε, δεν μιλά για υποχρεωτική χρήση της.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αττική

Υπενθυμίζεται πως σε καθεστώς αυστηρού lockdown, με κλειστά σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα έως τις 5 π.μ., βρίσκεται από σήμερα η Αττική. Αυξημένα είναι τα μπλόκα από νωρίς το πρωί στο λεκανοπέδιο.

Αυξάνονται οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών λόγω της COVID-19, περίπου 1.500 νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με μεγάλο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων ανίχνευσης του κορωνοϊού που ξεπέρασαν και σήμερα τις 50.000, και μια Αττική που παραμένει σε τροχιά ανόδου, σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας της πανδημίας στη χώρα μας.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα της COVID-19 και 17 νέους θανάτους ασθενών. Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (795).

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αχαΐα, όπου χθες εντοπίστηκαν 112 νέα κρούσματα (36,1 ανά 100.000 πληθυσμού). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 101 νέες διαγνώσεις (9,1), στην Εύβοια 57 (27 ανά 100.000 πληθυσμού) και στο Ρέθυμνο 42 (49 ανά 100.000 πληθυσμού). 


https://www.kathimerini.gr/



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη